Spaní v autě na Slovensku: Zkušenosti a rady cestovatelů

Slovensko je zemí, ke které máme geograficky i kulturně velmi blízko. Zatímco u nás přespávání v autě není oficiálně zakázáno, na Slovensku byste v autě mimo kempy a pozemky soukromých majitelů spát neměli. V našem článku vám ukážeme, že oficiální zákazy jsou jedna věc a praxe věc druhá. Pokud se budete chovat citlivě, nenápadně a nebudete na sebe při spaní v autě na Slovensku zbytečně upozorňovat, dá se tato aktivita provozovat i tady. V našem článku se s vámi také podělíme o praktické rady a tipy. Poradíme vám, na co si dát pozor při nákupu dálniční známky i při samotném cestování po Slovensku. Dáme vám taky tipy na kempy a doporučíme vám přírodní zajímavosti i termální parky, které u našich východních sousedů rozhodně stojí za návštěvu.

 Vysoké Tatry - Canva (3)

zdroj: Canva

 

Pokuta za spaní v autě: Pravidla na Slovensku

Stejně jako každá jiná evropská země, má taky Slovensko pro lidi cestující v obytných autech a dodávkách svá specifika. Pokud je ale budete respektovat, můžete si v této zemi, ke které máme geograficky, kulturně a lidsky nejblíže, užít cestování a kempování.

 

Kde je spaní v autě zakázáno?

Na Slovensku je spaní v autě oficiálně zakázáno na všech místech s výjimkou kempů a pozemků soukromých majitelů, od kterých jste získali souhlas. Na Slovensku sice můžete volně vstupovat do lesů a můžete se po nich bez omezení pohybovat, slovenský zákon o lesích ale zakazuje rozdělávání ohně a táboření mimo k tomu vyhrazená místa. Veškerá omezení vznikají v zájmu ochrany přírody.

 

Území Slovenska je z pohledu ochrany přírody rozděleno do pěti zón. První zónu tvoří celé území Slovenska. Druhou zónou jsou CHKO. V těchto dvou zónách se dá volně bivakovat. Ve třetí a čtvrté zóně je zakázáno táboření i bivakování. Pohyb po nich je povolen pouze od východu do západu slunce. Nejpřísnější zákazy za účelem ochrany přírody se týkají Národních přírodních rezervací a památek. Tábořit ani bivakovat nejde v parcích Vysoké Tatry, Nízké Tatry, Malá Fatra, Slovenský ráj, Muránská pláň, Pieninský národní park, Poloniny, Velká Fatra, Slovenský kras.

 

Pokud budete přistiženi při kempování někde, kde nemáte co dělat, můžete dostat pokutu až 200 €.

Vysoké Tatry - Canva (1)

zdroj: Canva

Kde je spaní v autě povoleno?

Pokud chcete nocovat pouze tak, abyste se nedostali do křížku s místními předpisy, musíte vždy na noc zajet do kempu. Druhou alternativou je dohodnout se s majiteli soukromých pozemků. I na Slovensku funguje služba bezkempu.cz, která propojuje majitele soukromých pozemků s cestovateli, kteří by u nich chtěli zaparkovat a přenocovat. Pokud vám tedy nevyhovují kempy, můžete vyzkoušet právě tuto službu a nemusíte se obávat, že by vás v noci přišli probudit strážci přírody. Můžete se také domluvit s místními a za drobný poplatek můžete přenocovat na jejich pozemku. Případně se můžete domluvit s obsluhou parkovišť, která vám nejspíš přenocování dovolí.

 

Existuje samozřejmě ještě další cesta. Rozhodnete-li se pro ni, budete se pohybovat v šedé zóně. Rozhodně ale nebudete sami. I při cestách po Slovensku totiž v blízkosti přírodních zajímavostí můžete potkat množství místních i zahraničních cestovatelů v obytných autech a dodávkách. I my sami takto běžně jezdíme a zatím jsme s tímto způsobem cestování neměli potíže.

 

Stačí, abyste se na těchto místech chovali nenápadně, zbytečně na sebe neupozorňovali, nedělali hluk, neroztahovali kolem auta všechno kempovací vybavení, které s sebou vezete a s největší pravděpodobností dokážete na tomto místě strávit klidnou noc.

 

My vám osobně doporučíme několik míst, na která můžete s vaším obytným autem přijet a můžete zde nerušeně přespat. Tato místa se často nacházejí v blízkosti lyžařských areálů, takže můžete také využít jejich infrastrukturu v podobě dostupných toalet. Pamatujte ale taky na to, že když někde bezplatně využijete nějakou infrastrukturu, tak je vhodné, abyste i vy na oplátku nechali v místních podnicích nějaké euro. Stačí, abyste nakoupili v místním obchodě nebo zašli do wellness v hotelu, v jehož blízkosti parkujete.

 Vysoké Tatry - Canva (2)

Zdroj: Canva

Tipy, kde přespat v autě na Slovensku

O konkrétní tipy se s námi podělil cestovatel Honza, který sepsal i další zajímavosti pro tento článek. Máte i vy svá oblíbená místa? Sdílejte je s námi - napište nám na email info@notent.cz.

Vrátná dolina

Na konci Vrátné doliny v Malé Fatře se v blízkosti lanovky nachází velké parkoviště. Je sice mírně nakloněné, ale pokud si auto srovnáte do roviny, pohodlně se tady vyspíte. Vyrazit odtud můžete například na túru na Velký Kriváň.

 

Zverovka-Spálená dolina

Na tomto parkovišti jsme také v klidu přespali. Navíc jsme tu nebyli sami. Obytných aut s českými, slovenskými a polskými SPZ tady bylo několik. I v letní sezóně tady byly otevřené toalety. Ráno pouze přišel místní zřízenec, který vybral poplatky za parkování. Přespávání v autě je na tomto místě tedy tolerováno.

 

Chopok Sever

Pojedete-li do střediska Jasná, narazíte nad parkovištěm P4 Lúčky po pravé straně silnice na parkoviště, které bývá z velké části obsazené obytnými auty. My jsme na toto parkoviště v únoru roku 2024 přijeli až v pozdějších večerních hodinách. Bez problémů jsme tady spolu s dalšími obytkáři přespali a ráno jsme pak za parkování zaplatili správci parkoviště.

 

Chopok Juh

Také na jižní straně Chopku se dá najít místo, na kterém nerušeně přespíte. Dvě noci jsme letos v zimě strávili na parkovišti Srdiečko u spodní stanice lanovky. Konkrétně jde o podzemní garáže, které se nachází pod dojezdem sjezdovky. Vjezd je jako na všech podobných parkovištích zahrazený závorou. Také u tohoto parkoviště byly bonusem vytápěné toalety, které byly otevřené celou noc.

 Vysoké Tatry - Canva (5)

Zdroj: Canva

Kemp Leháro ve Staré Lesné

Pokud jedete s dodávkou nebo obytným autem do Vysokých Tater, máte na výběr z několika kempů. My vám můžeme doporučit kemp Leháro ve Staré Lesné, který je v provozu celoročně. Může vám posloužit jako základna pro letní i zimní výlety do Vysokých Tater. Snadno se z něho dostanete jak do Tatranské Lomnice, tak do Starého Smokovce nebo ke Štrbskému plesu.

 

Kemp Nová Duchonka

Tento kemp jsme navštívili v roce 2023 v rámci Overland Festivalu Autonomádů a jeho návštěvu určitě doporučujeme. Okolí můžete prozkoumat jak na MTB, tak silničních kolech. Možností je v okolí celá řada. Na výlet odtud můžete vyrazit například do Piešťan nebo Topolčan.

 

Kemp Čunovo

Pokud hledáte camp v blízkosti Bratislavy, zajeďte do areálu Divoká Voda v Čunově. Můžete si vybrat z ubytování v hotelu, bungalovech nebo v kempu. Kemp leží na ostrově uprostřed toku Dunaje. V blízkosti se nachází areál vodních sportů, ve kterém můžete jezdit na raftech nebo kajacích. Na své si v okolí přijdou taky cyklisté. Výlet můžete podniknout například k Neziderskému jezeru, které leží za hranicí v Rakousku. Pokud jste umělecky založení, tak si můžete udělat procházku do nedaleké umělecké galerie Danubiana.

 

Dálniční známka na Slovensku: Kde, jak, kolik?

Pokud se chystáte na Slovensko, pořiďte si elektronickou dálniční známku s předstihem už doma. Koupíte si ji na webu eznamka.sk. Případně ji můžete pořídit na jednom ze zákaznických míst, která najdete po celém Slovensku. Ve většině případů se jedná o benzínky.

 

Na Slovensku nejsou od dálničních poplatků osvobozena elektroauta, hybridy, ani vozy na vodík. Takže pro tato auta si musíte také pořídit dálniční kupón. Povinnost pořízení dálniční známky platí pro dvoustopá motorová vozidla nebo jízdní soupravy do hmotnosti 3,5 tuny, dále dvoustopá vozidla kategorie M1 bez ohledu na nejvyšší technicky přípustnou hmotnost. Pokud za autem táhnete karavan, se kterým hmotnost vaší soupravy překračuje 3,5 tuny, musíte pořídit jeden kupón pro auto a druhý pro přívěs. Toto se týká jak přívěsů do hmotnosti 750 kg, tak těch v rozmezí 750 - 3500 kg).

 

Dálniční známky si na Slovensku můžete pořídit na 10 dní, 30 dní a 1 rok. Roční dálniční známku se vyplatí kupovat jen na začátku roku. Její platnost totiž vždy končí 31.1. následujícího roku.

 

Aktuální ceny dálničních známek na Slovensku pro auta i přípojná vozidla si můžete prohlédnout v následující tabulce:

 

 

 

Motorová vozidla

Přípojná vozidla

10 dní

12 €

12 €

30 dní

17 €

17 €

1 rok[1]

60 €

60 €

365 dní[2]

60 €

60 €

 

[1] Dálniční známka s roční platností je platná od 1.1. daného kalendářního roku, nebo ode dne jejího nákupu až do 31.1. následujícího roku.

[2] Tato dálniční známka je platná 365 dní od data jejího nákupu.

 

Dopravní předpisy jsou na Slovensku podobné těm českým. Na Slovensku musí použít reflexní vestu každý, kdo při mimořádné situaci vystupuje z auta (ať už během dne nebo v noci). Pro každého člena posádky tedy musíte mít vlastní vestu. Na Slovensku je také zakázané umisťování navigací a kamer v zorném poli řidiče. Stejně jako v Česku platí i na Slovensku nulová tolerance alkoholu při řízení.

 

 

Naše doporučení: nejkrásnější místa na Slovensku

Teď už víte, kde můžete na Slovensku kempovat, pořídili jste si dálniční známku a osvěžili jsme si dopravní předpisy. Teď už se jen musíte rozhodnout, kam konkrétně vyrazíte.

 Vysoké Tatry - Canva (4)

Zdroj: Canva

Za kulturou i odpočinkem ve wellness

Slovensko to nejsou jen hory, lesy a příroda, ale při návštěvě této země si můžete vybírat z mnohem širších možností. Slovenské termály a wellness parky jsou vyhlášené. Termály si celoročně můžete užít například ve Velkém Mederu, Piešťanech nebo Bešeňové u Liptovského Mikuláše.

 

Pokud během své dovolené chcete poznávat taky místní kulturu, na Slovensku si určitě přijdete na své. Na Slovensku můžete navštívit nespočet hradů a zřícenin. Za pozornost určitě stojí Spišský hrad, který je svou rozlohou nejrozsáhlejší hradní zříceninou ve střední Evropě. Jeho návštěvu můžete spojit například s výletem do nedalekých Vysokých Tater. Za návštěvu určitě stojí taky hrad Strečno u Žiliny nebo hrad ležící v centru Trenčína.

 

Budete-li projíždět přes Ružomberok směrem na východ do Tater, udělejte si přestávku a zajeďte se podívat do vesnice Vlkolínec, která leží ve Velké Fatře. Je to typická slovenská horská osada, která byla díky své architektuře vyhlášena památkovou rezervací lidové architektury a byla taky zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

 

Vysoké Tatry

Ať už se do nejvyšších slovenských hor chystáte v létě nebo v zimě, určitě si přijdete na své. V létě můžete do hor podnikat jednodenní výlety nebo se můžete vydat na přechod celého pohoří po Tatranské magistrále. V zimě tady můžete lyžovat na sjezdovkách, jezdit na běžkách nebo můžete vyrazit na skialpovou túru. My jsme si třeba oblíbili cestu z Hrebienku přes Velkou Studenou dolinu na Zbojnickou chatu. Odtud se pak můžete vydat třeba na oblíbený cíl skialpinistů Svišťový štít. Před každým výletem si ale vždy dopředu zkontrolujte lavinovou situaci a konkrétní cíl přizpůsobte lavinové výstraze. Na každý výlet vyrážejte pouze s kompletní lavinovou výbavou a ve skupině, ve které každý z členů ví, jak ji v případě potřeby použít.

 Kriváň_Tanap

Zdroj: Tanap

 

Chystáte-li se do Vysokých Tater se psem, tak si dejte pozor. Tatranský národní park má od konce roku 2023 nový návštěvní řád, který omezuje možnost turistiky se psem. Konkrétně se jím omezuje vstup psů do vysokohorského prostředí. Se psem je možné se pohybovat pouze mimo území s výskytem svištích kolonií, se stálou přítomností kamzíků a oblastí s výskytem velkých šelem a dalších vzácných živočichů. Přehled lokalit, do kterých je vstup v doprovodu zvířat zakázán, najdete vypsaný v návštěvnickém pořádku.

 

Obecně před odjezdem doporučujeme si stránky Tanapu prostudovat, abyste měli jistotu, že nebudete na místě překvapeni například sezónní uzávěrou, nebo jinými nařízeními.

 

Nízké Tatry

Přímo naproti Vysokým Tatrám leží hřeben Nízkých Tater. V posledních letech se rozvíjí hlavně oblast Demänovské doliny, která je jedním z nástupních míst pro lyžování v oblasti Chopku. Pokud se chystáte na skialpy v Nízkých Tatrách, tak doporučujeme cestu ze Srdiečka na Chatu Milana Rastislava Štefánika a dál na Ďumbier. Nízkými Tatrami prochází také trasa dálkového pochodu “Cesta hrdinov SNP”, takže si při své letní dovolené můžete projít její část.

 

Malá Fatra

Malá Fatra patří k nejnavštěvovanějším slovenským pohořím. Většina návštěvníků míří do vesnice Terchová, která je spojena se jménem zbojníka Juraje Jánošíka. Nejznámější pamětihodností v okolí jsou Jánošíkovy Diery - soustava kaňonů, vodopádů, žebříků a lávek, kterou se určitě vyplatí navštívit. Z Terchové můžete vyrazit také na túru na Malý nebo Velký Rozsutec nebo na Velký (Fatranský) Kriváň. Velký Kriváň je také oblíbeným cílem skialpinistů. Vystoupat na něj můžete buď ze strany od Terchové nebo z jižní strany od autokempu v Trusalové. My jsme si oblíbili jižní trasu, která vás před vrcholovým stoupáním na Velký Kriváň přivede na nedávno zrekonstruovanou Chatu pod Chlebom, která určitě stojí za návštěvu.

 Vysoké Tatry - Canva (6)

Zdroj: Canva

Zajištěné lezecké cesty na Slovensku

Na Slovensku si na své určitě přijdou také milovníci via ferrat. Doporučit můžeme ferratu HZS na Martinské hole v Lúčanské Malé Fatře. Její začátek má náročnost A/B a vede vás po skalách nad korytem potoka. Vrcholová část se dělí na variantu B a složitější C. Za odměnu pak z Martinských holí budete mít výhled na další vrcholy nejen v Malé Fatře.

 

Zkušenější lezci pak mohou zamířit do ferratového areálu Skalka v Kremnických vrších. Vybrat si tady můžete z několika tras různých obtížností. Nejtěžší ferrata v této oblasti je hodnocená úrovní E. Stoupá kolmo vzhůru po skále a při lezení musíte také překonat převislý úsek. V tomto ferratovém parku si také můžete užít procházku po nejdelším visutém mostě na Slovensku.

 

Pár slov závěrem

Na Slovensku sice oficiálně nesmíte přespávat v autě, ale pokud se budete chovat nenápadně, nebudete na sebe zbytečně upozorňovat a budete mít trochu štěstí, nejspíš budete moci přespat na hezkých místech uprostřed slovenské přírody. Pokud chcete mít jistotu, že vás uprostřed noci nebudou budit strážci přírody, vyberte si jeden z kempů nebo pozemků, které najdete na bezkempu.cz.

 

Chcete také vyrazit na cesty Evropou, ale chybí vám ta správná vestavba do auta? Nezoufejte, u nás najdete to, co hledáte. Nemůžete se rozhodnout, který model je pro vás nejlepší? Koukněte na článek s jejich porovnáním. Hodit se vám určitě bude i návod, jak připravit auto na spaní, nebo doporučení na nejlepší vychytávky na cesty.

 

Líbil se vám tento článek? Chtěli byste, aby se o něm dozvěděli i vaši kamarádi? Sdílejte ho, prosím, s nimi. Budeme taky rádi, když nám dáte vědět o vašich zkušenostech s kempováním na Slovensku. Jezdíte taky nadivoko nebo dáváte raději přednost kempům a infrastruktuře, kterou nabízejí?